Pakkopalautukset lopetettava!

Viime yönä Suomesta palautettiin vastentahtoisesti kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita Kabuliin. Suomen ja osittain koko Euroopan kiristynyt turvapaikkapolitiikka on johtanut siihen, että ihmisiä kuljetetaan pakolla takaisin alueille, joissa he voivat olla hengenvaarassa. Tämä on paitsi maalaisjärjen, myös perustuslain 9 §:n vastaista ja äärimmäisen sydäntäsärkevää.

Viranomaisten toiminta on herättänyt kysymyksiä ja yksityiskohdat varmasti tarkentuvat vielä, mutta itse näen pakkopalautuksista nousseen kohun ja mielenosoitukset ensisijaisesti vastalauseena hallituksen tiukentuneelle politiikalle, jossa kova arvot ovat menneet ihmisoikeuksien ja turvallisuuden edelle. Suomen tulee välittömästi tarkastella uudelleen niitä alueita, joille karkottamista väitetään turvalliseksi.

Tällä hetkellä kielteiset turvapaikkapäätökset ovat enemmän sääntö kuin poikkeus riippumatta siitä, millaisessa vaarassa hakija on. Niin kauan kun hallituksen kohtuuton linja jatkuu ja ihmisille ei myönnetä turvaa, vähintä mitä voidaan tehdä, on lopettaa pakolla tehtävät palautukset.

Myös vapaaehtoisesti palanneiden määrään tulee suhtautua kriittisesti, koska vapaaehtoinen paluu ei monessakaan tilanteessa ole todellisuudessa vapaaehtoista eikä näiden määrien perusteella voi ajatella, että paluu olisi turvallista. Vapaaehtoista paluuta markkinoidaan turvapaikanhakijoille ja kielteisen päätöksen saaneille aggressiivisesti ja ilman riittävää tietoa kaikista yksilön mahdollisuuksista ja siitä, miten ne vaikuttavat hänen asemaansa. Usein vapaaehtoisuus tarkoittaa sitä, että ihminen kokee, ettei mitään muita vaihtoehtoja kuin paluu, ole. Vapaaehtoisen paluun kautta käytännössä usein lähinnä ostetaan Suomelle nätimmät tilastot.

Näitä ihmisoikeusloukkauksia tulemme jatkossa katumaan ja häpeämään, jos linjaa ei nyt saada muutettua. Vihreät haluavat humaanimpaa ja kunnioittavampaa turvapaikkapolitiikkaa.