Lapset voivat hyvin, mutta perheiden välillä on eroja

4luokkalaiset2

Olen saanut viime viikkoina tilaisuuden tutustua Tamperelaisiin 4-luokkalaisiin ja kuulla heidän kuulumisiaan koulusta, vapaa-ajalta ja harrastuksista. 4-luokkalaisten vuosittaiset vaikuttamispäivät järjestettiin Monitoimitoimitalo 13:ssa ja olin mukana pitämässä Tampereen päättäjien rastia kahtena päivänä.

Tapahtumassa lasten kanssa jutellaan ryhmissä eikä yksittäisen lapsen kohtaamiseen jää kovin paljoa aikaa. Silti keskustelut herättivät paljon ajatuksia. Myös kyselyissä ja tutkimuksisssa on todettu, että suurin osa lapsista ja perheistä voi hyvin, mutta osalla on ongelmia. Ne, joiden tilanne on heikompi, kärsivät aina vain useammista päällekkäisistä vaikeuksista ja ero hyvin ja huonosti voivien perheiden välillä on suuri.

4luokkalaisetOma vaikutelmani on, että monet lapset ovat tottuneet hyvään elintasoon ja heillä on monia erilaisia, todella kalliitakin harrastuksia. Vain yksi lapsi kertoi minulle, että harrastuksen kallius harmittaa häntä. Silti jäin miettimään, kuinka monella niistä lapsista, joilla harrastuksia ei ollut, on ollut mahdollisuuksia valita haluamiaan harrastuksia.

Yhdellä rastilla lapsia pyydettiin laittamaan post it -lappuja erilaisiin kysymyksiin oman vastauksensa mukaan.  Useimmat lapset kertoivat, että heillä on ystäviä, heidän perheensä voivat hyvin ja he viihtyvät koulussa. Osa lapsista kertoi kuitenkin, että heidän perheessään on huolia. 4-luokkalaiselle lapselle on varmasti iso asia kertoa, että perheessä on huolia. Itselleni jäi pyörimään mieleen paljon kysymyksiä siitä, mitä perheissä tapahtuu ja saavatko lapset koulusta tukea perheen vaikeuksiin.

Koulujen ilmapiiri vaikutti keskustelujen perusteella mukavalta. Kiusaamisesta kerrottiin vähän ja lapset olivat sitä mieltä, että kaikilla luokalla on kavereita. Silti rivien välistä huomasin, että kiusaamisen ja rasismin torjunnassa on vielä tekemistä. Toivottavasti opettajilla on riittävästi tukea, osaamista ja tukipalveluita varmistaa, että koululaiset saavat apua tilanteesta riippumatta.