Kakkukisa ja vegaaninen naalikakku

naalikakkuOsallistuin naisjärjestöjen yhteiseen kakkukilpailuun vegaanisella suklaa-punajuurikakulla. Kakku oli koristeltu lempieläimeni naalin kuvalla. Naali on paitsi erittäin söpö, myös Suomessa erittäin uhanalainen eläin. Naali on metsästetty Suomessa lähes sukupuuttoon turkiksia varten ja vaikka se on rauhoitettu, se on edelleen Suomen uhanalaisin nisäkäslaji.

Myös kakut voivat olla poliittisia. Kakkuni oli kannanotto eläinten oikeuksien puolesta. Halusin eläinystävällisellä kakullani kiinnittää huomiota siihen, että pärjäämme myös ilman eläinperäisiä tuotteita. Vegaaninen leivonta ei ollut itselleni ennestään tuttua, koska en erityisemmin itse leivo, mutta kakun leipominen oli jopa yllättävän helppoa. Arktisena ja ihmisten takia uhanalaiseksi metsästettynä eläimenä naali tuo esille, miten monet asiat ruoan lisäksi vaikuttavat eläinten kantoihin ja lajien säilymiseen.

Tässä vielä resepti, jota on kovasti kyselty kisan jälkeen.

Kakkupohja

6,5 dl jauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
1 ½ tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa
2,1 dl sokeria
400 ml soijamaitoa
2 rkl valkoviinietikkaa
200 ml kasviöljyä (esim. rypsiöljy)
2 keskikokoista punajuurta, keitettyinä ja raastettuina

Sekoita kuivat aineet ja nestemäiset aineet erillisissä astioissa. Yhdistä aineet ja sekoita pieneksi raastettu punajuuri viimeisenä. Kaada kahteen vuokaan ja paista 35-45 minuuttia 180 asteessa.

Täyte

1 ½ dl pakastevadelmia
Pari pisaraa vaniljaesanssia
Kookosmaitoa (1 prk, käytä kiinteä osa)

Sekoita ainekset ja levitä täyte kakkupohjien väliin.

Kuorrutus

4 dl tomusokeria
2-3 rkl kaakaojauhetta
n. ½ dl sulatettua margariinia
n. 2 rkl tummaa kahvia